lauantai 17. syyskuuta 2011

Taiteellista käsityötä

Koulutuskuntayhtymä Omnian pihalle nousi heinäkuussa kuvataiteilija Jaakko Niemelän suunnittelema ja Omnian kone- ja metalli- sekä sähköalan opiskelijoiden luoma teos nimeltä Animo. Se on anagrammi Omniasta ja viittaa animaatioon.
Päiväsaikaan luonnonvalossa teoksen kirkkaat teräsputket peilaavat toisiaan ja ympäristöään, auringossa muoto toistuu varjoina. Animon olennainen osa on valo.
Taiteilija Niemelä tutkii teoksissaan mitä valo ilmaisee, miten materiaalit heijastavat valoa ja miten taiteellinen voidaan yhdistää toiminnalliseen valaistukseen.
Jotta Animo pystytyksen jälkeen peilaa ja kimaltaa kuten on suunniteltu, siitä oli putsattava kaikki rakentaessa syntyneet tahrat ja tuhrut ja se oli kiillotettava peilikirkkaaksi.
Ajoimme paikalle nosturin ja säkillisen mikrokuituliinoja. Turvavaljaat kiinni ja hommiin. Oikotietä ei ole, jokainen tuhru poistetaan käsin. 
Espoon museon johtaja Markku Valkonen sanoi, että arkkitehtuurin ja kuvanveiston vuoropuhelu on vaativa taiteenlaji. Me sanomme, että niiden kummankin puhtaanapito on myös vaativa taiteenlaji.
Teoksessa on käytetty noin 5000 kiloa peilihiottua ruostumatonta teräsputkea, noin 1500 metriä valokaapelia ja sen äärimitat ovat 5x5x10 metriä. Aikamoinen kiillotettava!

Pimeään aikaan päärooliin nousee värillinen ledivaloverkosto, joka on myös interaktiivinen: valot toistavat kirjain kerrallaan tekstiviestejä, joita Animolle voi lähettää. Oman tervehdyksen voi lähettää Animolle numeroon 0400 329 923.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Välitämme kommentit sille OmaSiivouksen Villakoirakuiskaajalle, joka osaa parhaiten vastata.